VW GOLF CLUB SLOVAKIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Klub fanúšikov a nadšencov značky VW Golf

DomovPortálE-ShopLatest imagesRegistráciaKontaktPrihlásenie

VW Golf IV - rada pri kúpe!

Goto down 
4 posters
AutorSpráva
Anonymný
Anonymný

VW Golf IV - rada pri kúpe! Empty
OdoslaťPredmet: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime13/7/2012, 22:17

Prajem pekný večer,

vážení členovia VW Golf Clubu Slovakia, rád by som obrátil pri tejto príležitosti práve na vás. Chcem sa informovať a poradiť s vami o mojom probléme, keďže mám málo skúseností a len priemerné znalosti v tejto oblasti.

Práve sa rozhodujem o kúpe automobilu a v blízkej budúcnosti by som si rád nejaký zaobstaral. Moje kritériá pri výbere boli resp. sú nasledovné:
1. obstarávacia cena do 4 000,- €
2. ekonomická prevádza (servis, spotreba...)
3. primeraná spoľahlivosť
4. priemerný výkon

V tejto súvislosti je vhodné spomenúť predpokladané využitie. Som študent vysokej školy, auto využijem predovšetkým cez víkend a počas voľných dní, tzn. nie každodenne. Eventuálny počet najazdených kilometrov určite nepresiahne 7-8 000 ročne. Prevažne vzdialenosti do 20 km, z toho 80% mimo mesta.

Z vyššie uvedeného sa do môjho výberu dostali autá z koncernu VW (Octavia, Golf), zaujal ma predovšetkým Golf IV so zážihovým motorom, myslím, že diesel by nebol vhodný, skúste posúdiť. Objem 1.4 alebo 1.6, každý vo variante 8V alebo 16V. A tu niekde môj prah poznania končí.

Chcel by som vedieť vaše skúsenosti s vyššie uvedenými agregátmi a ich verziami, či je značne poznateľný rozdiel vo výkone, spotrebe, spoľahlivosti medzi nimi, alebo ani nie. Čo kupovať, čo určite nekupovať, na či sa zamerať pri obhliadke automobilu resp. časté poruchy.

Preštudoval som si všetky dostupné informácie, ale neviem sa rozhodnúť, preto sa obraciam na vás, s prosbou o ďalšie rady, pomoc, usmernenie. Vážim si všetky relevantné príspevky a patrí vám za ne moja vďaka.
Návrat hore Goto down
dr_obesenec
Profík
Profík
dr_obesenec

Male
Vek : 39
Registrácia : 18.01.2009
Počet príspevkov : 1042
Auto : VW GOLF II 1.6

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime14/7/2012, 00:14

osobne mam 1.6 16v vo S. Roomster a lubi si "cucnut" celkom dost benzinu. 1.4 si myslim ze je dost slaba a spotrebovo to tiez nieje lepsie.
cize ak z tychto motorov tak ten silnejsi. pripadne este vecsi obsah.

jazdil som pasat 1.8T a pri rozumnej jazde som siel cca 7 litrov, a roomster som siel 6.8 cize rozdiel ziadny ale zato ked bolo treba pridat tak 1.8T bola diametralne niekde inde.

cize co sa tyka nejakej ekonomickej prevadzky pri cene benzinu by som necakal. a co sa tyka ceny tak bezin kupis aj o dost lacnejsie, co sa tyka servisu urobis rozvody a pravidelne menis olej .....

co sa tyka spolahlivosti tak 1.6 roby vw hadam uz 100 rokov cize spolahlivost celkom vychytana.

Návrat hore Goto down
Anonymný
Anonymný

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime13/8/2012, 20:14

S odstupom času...

po veľmi dlhej úvahe a množstve rohovoroch s fundovanými ľudmi, ktorí sa týmito autami zaoberajú a stretávajú pomerne často (automechanici, či samotní majitelia), prečítaní takmer všetkých tém v tejto sekcii VW GOLF IV...som sa rozhodol predsa len pre vznetový resp. dieslový motor a už len hľadám ten správny.
Návrat hore Goto down
IbansheeI
Vodič
Vodič
IbansheeI

Male
Registrácia : 18.06.2011
Počet príspevkov : 166
Auto : VW Golf IV 1.9TDI, 81kw

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime15/8/2012, 14:45

servus.. pokial hladas spolahlivy TDI motor s nizkou spotrebou (tym myslim naozaj nizkou spotrebou 4,5-5,5l) tak hladaj 66kw alebo 81kw motor.. a pokial si na vykone nezakladas tak moze prist do uvahy aj SDI ktory ma sice trosku vacsiu spotrebu ako spominane TDI ale len minimalne ale jeho hlavnou vyhodou je zivotnost - je to takmer neznicitelny motor o ktory sa netreba starat.. mal som taky mal 500 000km a nebolo mu nic len zacinal zrat olej..
potom daj vediet co si kupil..
Návrat hore Goto down
Anonymný
Anonymný

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime15/8/2012, 16:02

Nazdar, vďaka, konečne tu niekto diskutuje... cheers

Presne tak aj uvažujem...ako som písal, vyhľadal som si o týchto autách všetky dostupné informácie, prezrel takmer celé toto fórum, tak som nadobudol dosť veľa vedomostí, prečítal si veľa vašich skúseností, z ktorých môžem vychádzať...

Presne ako píšeš, práve na tieto tzv. "rotačky," teda 66kw a 81kw motory sa zameriavam. Na výkone moje požiadavky nie sú veľmi stavané, plánujem s tým jazdiť úplne normálne, ale o SDI som neuvažoval. Skôr som sa snažil vyhľadávať tú 81kw, povedal som si, že keď už kupujem auto, tak nech má aj väčší výkon, veď na škodu to byť nemôže...ale veľa členov písalo, že keby som si sadol do 66kw a 81kw, rozdiel ani nezbadám pri rýchlosti do 90km... Ešte jednu vec som sa dočítal, že jeden typ 66kw motorov mal nejaké odlišné turbo (niečo s natáčaním lopatiek tuším), tak si to musím ešte overiť, ako je to, či je to dobré, alebo zlé...

Ale úplne najväčšia prekážka, ktorú som absolútne nečakal, čo písali viacerí členovia, je to, že nemôžem nájsť poriadne auto, ktoré by mi vyhovovalo. Reagoval som už na viacerých, aj som bol pozrieť...ale fotky sú fotky a reči sú reči. V skutočnosti bolo všetko inak, plno základných vecí nefunguje a pod...A všimol som si, že podstatná časť ponúkaných áut bola dovezená. Keď som si overoval VIN číslo, tak hrúbka laku sa mi na máloktorom pozdávala, aj keď sa do toho veľmi nerozumiem, a neodsudzujem, že to konkrétne auto nie je dobré, ale vzbudzuje to vo mne akúsi nevôľu, k takému autu.

Tak budem ďalej pozerať, radiť sa...

Vďaka!
Návrat hore Goto down
IbansheeI
Vodič
Vodič
IbansheeI

Male
Registrácia : 18.06.2011
Počet príspevkov : 166
Auto : VW Golf IV 1.9TDI, 81kw

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime15/8/2012, 22:32

no tiez by som si uz nekupoval SDI uz len z hladiska bezpecnosti pri predbiehani ked sme v tom isly styria tak to bol lenochod prvej triedy takze asi tolko..
co sa tyka turba s natacacimi lopatkami tak presne ako si pisal niektore 66kw ich maju a niektore nie 81kw ich maju vsetky a treba tie turba sem tam precistit lebo lopatky sa potom zvyknu zadrhavat.. ak budes mat prvy krat turbo motor je dobre si precitat zasady ako s nim jazdit je to par riadkov ale mozu ti neskor usetrit relativne vela penazi..
to ze je tazke najst napr. pekneho stvrokoveho golfa nieje ziadnou novinkou.. treba cakat a kazdy den pozerat lebo pekne kusy sa predavaju rychlo.. pred par tyzdnami predaval jeden klubak svojho skoda ze si uz vtedy nezhanal sice to bolo PDčko nie rotacka ale cukor..
Návrat hore Goto down
Anonymný
Anonymný

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime16/8/2012, 21:13

Áno, tieto informácie som si už zistil, či už z rôznych diskusných fór alebo iných zdrojov...

Zistil som, že jediný motor, čo nemá variabilné natáčanie lopatiek turba je 66kw kód AGR, ostatné všetky majú teda 66kw ALH a 81kw AHF i ASV. Osobne neviem posúdiť, či je to dobré alebo nie. Z úvahy sa domnievam, že s variabilným turbom budú mať plynulejší chod do vyšších otáčok, pri AGR bude možno taký "skok." Naozaj neviem, len moja úvaha. Môže niekto objasniť.

Ešte by ma veľmi zaujímalo ako je to s tými 66kw a 81kw motormi, či mal niekto možnosť vyskúšať oba. Či cítiť veľmi rozdiel tých 20 koní, alebo si to ani nevšimnem, či to stačí na také auto...Mal som možnosť veľakrát šoférovať kamarátovho Passata B5 (1998) s 81kw motorom, a môžem povedať, že to veľmi pekne ťahá, ale je to aj väčšie auto...

Ako sa správať k TDI motorom už tiež viem. Hlavne pokojná jazda, pokiaľ nie je motor v prevádzkovej teplote (to platí myslím nielen pri TDI), a pred ukončením jazdy je nutné a veľmi dôležité z hľadiska životnosti turbodúchadla nechať dostatočne dlhý čas (len neviem koľko, 20 sekúnd, 1 minúta...) ísť motor na voľnobeh, nech sa vychladí turbo.

PD-čko asi nie, skôr tá klasika, rotačka. Tak to ti teda poviem, že zohnať hodného Golfa IV je maximálne náročné. Chcel by som aby to malo manuálnu prevodovku a aspoň automatickú klimatizáciu...
Návrat hore Goto down
Anonymný
Anonymný

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime16/9/2012, 15:01

Čaute, ospravenujem sa, že to oznamujem až tak neskoro, ale nejak som na to zabudol, ale už pár týždňov som majiteľom vytúženého Volkswagenu Golf IV. cheers

Je to 1.9 TDI, rok výroby 2001, 66kw, typ motora ALH a údajne má chip na cca 81kw, ale túto informáciu neviem presne, lebo predchádzajúci majiteľ ho už kupoval chipnutého. Takže to beriem s rezervou. Má polodot palubný počítač, automatickú klimatizáciu...

Ďalej neviem, čo presne je to za edíciu alebo výbavu (pri rezerve na štítku je Comfortline), ale na radiacej páke je nápis "Generation", na prahoch dverí (myslím keď otvorím dvere) dole je strieborná lišta s nápisom "GOLF" a na 5-tich dverách za nápisom GOLF je taký symbol "zajačik" (foto môžem pridať), nenašiel som o tom žiadne informácie, len pri Golfe V. Na tomto mieste mi príchádza na um otázka smerovaná na vás: Vie niekto o akú verziu/edíciu ide? Rád by som vedel o svojom aute všetko.

Auto sa zháňalo dosť ťažko, kto kupoval nedávno Golf IV, vie o čom hovorím...

Čo sa týka stavu, tak myslím, že je primeraný veku, samozrejme že tam sú škrabance, praskliny na plastoch a drobné nefunkčnosti. Bolo tam ale dosť vecí menených. Riešil som aj jednu väčšiu opravu (viď moje témy), o ktorej som si však bol vedomí pri kúpe auta.
Návrat hore Goto down
selc
Pretekár
Pretekár
selc

Male
Vek : 31
Registrácia : 03.02.2012
Počet príspevkov : 305
Auto : ex Golf IV 1.6SR AKL, Passat B6 1.9TDi, Clio R III 1.4 16V

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime16/9/2012, 16:23

Prajem vela stastnych km & pridaj nejake fotky))... Inak ak chces vediet co je to zac, bral by som ten stitok na rezerve ako smerodajny (hlavicu paky vymenis, prahy dveri vymenis...). + niesom si isty, ale nieco mi hovori ze nazov edicie resp. vybavy by mal byt na veku nadrze zvnutra... minule som tam objavil odporucane tlaky v pneu vzhladom na rozmer Very Happy... a tusim tam je aj vybava napisana
Návrat hore Goto down
http://firmicky.sk/
Karol
Autoškolák
Autoškolák

Male
Vek : 47
Registrácia : 14.02.2011
Počet príspevkov : 98
Auto : G4 Ocean, ALH, mod. rok 2004

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime17/1/2013, 10:37

...všetko o svojom golfe sa dozvieš na porsche slovakia, stačí si nájsť na nete kontakt, tam ti podľa tvojho VINka povedia vše...motorizáciu si si vybral super, ja ho mám tiež, super spotreba a výkon tiež, len nikdy by som nebral čipované auto a ani by som mu to nikdy neurobil, aj keby to robili majstri sveta v tom...zničíš si motor a ešte za to zaplatíš nemalé peniaze...preto sú rôzne motorizácie, aby si si vybral, s akým výkonom chceš, každý motor je iný, stavaný a konštruovaný na ten určitý výkon...ja som tiež nekúpil nejaký extra zánovný golf, ale motoricky bol v úplne bezvadnom stave, na to treba hľadieť v prvom rade, v akom stave je spojka, kde zaberá, ako, prevodovka, chod motora, turbo, plynulý prechod do vyšších otáčok pri šliapnutí pedála a spolu s plynulím zaradením rýchlostného stupňa si to auto musí hrkútať, to sa dá pekne počuť...aby nebol motor zasraný od oleja, netiekol, aby všetky náplne motora sa spotrebovávali optimálnym spôsobom atď...ale samozrejme treba kuknúť aj to, v akom stave je riadenie, podvozok, nápravy a tak a tomu by mala zodpovedať aj kúpna cena...ostatné vonkajšie závady sa dajú postupne odstrániť, ja som si tiež kopec vecí musel porobiť sám, dokonca som si doma striekal niektoré diely a celkom úspešne...nedá sa už kúpiť golf 4 tip top, ale najdôležitejší je motor, ten aby bol bezchybný...no a výbava, tempomat by mi bol na prd mne osobne, palubný počítač je fajn vec a klíma, niekomu vyhovuje klimatronic, mne viac manuálna klíma a neserie sa...bezpečnostné prvky sú tiež celkom fajn vec, len čím viac elektroniky na takom starom aute, tým viac problémov, aby to fungovalo tak, ako má a v pohode sa dá jazdiť aj bez toho...základ ABS majú všetky...golf 4 veľmi dobre sedí na ceste aj v zime...je to hutné auto, vyrobené ešte pred krízou, čiže z pevných materiálov a s veľmi nízkou spotrebou, teda len pri TDI, benzínovými golfami by som sa ani nezaoberal, keby som chcel kúpiť staršie benzínové auto..a dizajnovo je to napremakanejšie auto, aké som kedy videl...každý cm2 má svoje miesto a celok tvorí naozaj krásne auto s jednoduchším, ale dokonalým dizajnom, teda aspoň pre mňa... Wink
Návrat hore Goto down
Anonymný
Anonymný

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime8/2/2013, 13:04

Zdravím vás!  Very Happy

selc: Ďakujem, nech teda auto slúži ešte dlhú dobu. Fotky si pridám na jar, keď budú na aute disky (teraz mám zimné prezutie), ale aspoň som si pridal profilovú fotografiu, tam aspoň trochu vidno auto.

Výbava je napísaná v kufri, pri rezerve (Comfortline), ale myslím že je to nejaká edícia, vzhľadom na tie prvky popísané vyššie (myslím, že to je originál od výroby), niekto mi spomínal Rabbit, ale o tom som pri Golfe IV nenašiel žiadne informácie. To len tak pre zaujímavosť, čo obsahuje naviac oproti bežnej výbave.

Karol: Ako vravíš ty, aj ostatní ľudia mi povedali, že motorizácia je bez diskusie super. Spotreba aj výkon je tiež nad očakávania. Podľa palubného počítača POLODOT je moja priemerná spotreba niekde na úrovni 4,5 - 4,8L/100km, samozrejme pri normálnej jazde. Nejak zabrať (vytáčať) som mu ešte asi nikdy nedal, šetrím ho.

V súvislosti s tým chiptuningom, pred kúpou som mal rovnaké obavy z toho ako spomínaš, veľa som o tom študoval na fórach, diskusiách ale ako asi v každej téme ohľadom áut, bolo veľa ľudí pre aj proti (asi 50:50). Kupovať takéto auto, Golf IV, v súčasnosti a nájsť vo vhodnom stave je veľmi ťažké, presvedčil som sa o tom sám, preto som musel pristupovať k viacerým kompromisom (v mojom prípade, že auto má chiptuning).

Podľa doterajších skúseností za tých cca 6 mesiacov som nepostrehol žiadne problémy s autom, olej v poriadku, náplne takisto, prevodovka tiež, mechanici počuli motor, žiadne výhrady. Možno by som mohol spomenúť, že sa mi zdá, že spojka zaberá dosť nižšie ako napr. na Passate B5 (neviem to porovnať s iným Golfom IV). Ako spomínaš aj ty, nejaké vady sú, samozrejme, napr. ťukance od kamienkov na kapote, nefunguje mi tlačítko resetu kilometrov a teda sa mi v budúcnosti nebude dať odstrániť hlášky servisu a výmeny oleja (budem musieť rozobrať budíky, ešte neviem či sa bude dať dostať ku koncu toho tlačítka), bude treba opraviť ľavý zadný strmeň ohľadom lanka ručnej brzdy (mám o tom aj tému) a keď rozmykám auto, tak mi vŕzga zadný pravý tlmič, mám tam tú gumenú manžetu trochu poškodenú (neviem či je to vážne).

Veľa vecí som si doma, ako píšeš aj ty, opravil. Každopádne, neľutujem že som si vybral práve toto auto, Golf IV. Posledné 3 riadky z tvojho príspevku ohľadom týchto modelov sa mi veľmi páčia a plne súhlasím.
Návrat hore Goto down
Sponsored content

OdoslaťPredmet: Re: VW Golf IV - rada pri kúpe!   VW Golf IV - rada pri kúpe! Icon_minitime

Návrat hore Goto down

VW Golf IV - rada pri kúpe!
Návrat hore 
Strana 1 z 1
 Similar topics
-
» Rada pri kupe g2
» rada pri kupe tlmicov
» Rada pri kupe noveho stvorkoveho golfa ....

Povolenie tohoto fóra:Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
VW GOLF CLUB SLOVAKIA :: GOLF IV 1997-2003 :: Servis & Pomoc a Tuning & Styling-
Prejdi na: