VW GOLF CLUB SLOVAKIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Klub fanúšikov a nadšencov značky VW Golf

DomovPortálE-ShopLatest imagesRegistráciaKontaktPrihlásenie

Čo je správna jazda s TDI?

Goto down 
+10
glaabrezzu
Dreik
Tyouko
tdk
remco
samo_NZ
MIRECC
baciluss
boraTDI
jssimko
14 posters
Choď na stránku : 1, 2  Next
AutorSpráva
jssimko
Začiatočník
Začiatočník

Registrácia : 05.02.2009
Počet príspevkov : 29

Čo je správna jazda s TDI? Empty
OdoslaťPredmet: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 20:22

Mám nového golfíka IV 1,9 TDI /96kw/ PD ASZ.

Chcem sa spýtať /odborníkov/ ako správne jazdiť, kvaltovať, používať turbá. Všetci naookolo vedia najlepšie ako sa správne a šetrne jazdí s TDI. Jeden tvrdí to, že 5-ku dávať len nad 2000 otáčok, ináč sa derie spojka, iný zase že 6-ku už pri 80 km -samozrejme rovina. Preto prosím každého kto vie "nie si myslí, že vie", aby mi to vysvetlil a poradil. Ako jazdiť ako kvaltovať ako správne s turbom, atď budem vďačný.
Návrat hore Goto down
boraTDI
Profík
Profík
boraTDI

Male
Vek : 44
Registrácia : 09.04.2008
Počet príspevkov : 1091
Auto : GIV TDI GTI

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 20:50

tak to som veľmi zvedavý čo tu budú za rady
Návrat hore Goto down
baciluss
VW Junior
VW Junior
baciluss

Male
Registrácia : 05.09.2007
Počet príspevkov : 2241
Auto : VW BORA 99, 1.9TDI AGR(66kW v serii)

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 22:38

uz to tu niekde je...treba to pohladat.
Návrat hore Goto down
MIRECC
Pilot
Pilot
MIRECC

Vek : 45
Registrácia : 13.04.2008
Počet príspevkov : 898
Auto : VW GOLF VR6 SYNCRO,VW GOLF 1 Cabrio,Škoda Superb 1.8T,Seat Toledo I 1.8i

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 23:03

1 plný,2 plný 3 plný..... brzda minimum a potom odznova Very Happy Very Happy .Po zastaveni opečieš spekačky alebo slaninku na turbine (kým neochladne) ponukneš kamaratov a pekny den za nami. Tešime sa na dalši Laughing Laughing
Návrat hore Goto down
samo_NZ
Začiatočník
Začiatočník
samo_NZ

Male
Vek : 37
Registrácia : 21.12.2008
Počet príspevkov : 24
Auto : Golf-IV, 1.9 TDi PD, 74kw

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 23:16

MIRECC napísal:
1 plný,2 plný 3 plný..... brzda minimum a potom odznova Very Happy Very Happy .Po zastaveni opečieš spekačky alebo slaninku na turbine (kým neochladne) ponukneš kamaratov a pekny den za nami. Tešime sa na dalši Laughing Laughing

Very Happy Very Happy Very Happy lol! tak pokial ti ide o to setrit motor tak radit rychlosti pri cca. 2200 ot./min. resp. ja mam tdi a radim ak idem na spotrebu zhruba pri tychto rychlostiach:
1 - do 20 km/h
2 - do 40 km/h
3 - do 60 km/h
4 - do 80 km/h
5 - od 80 km/h
Samozrejme obcas musim prevetrat valce a tomu pripeciem pirat
Nie som si isty ci som ti poradil, lebo mas silnejsi motor, jedno viem urcite ak pocuvas co robi motor pocas jazdy, naucis sa rychlo co z toho, vela stastnych km ...

Naposledy upravil samo_NZ dňa 26/2/2009, 23:17, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore Goto down
remco
Profík
Profík
remco

Male
Vek : 39
Registrácia : 07.09.2007
Počet príspevkov : 1145
Auto : VW Golf IV TDI

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 23:17

ja sa to nesnazim nejako zvlast dusit pohybujem sa vacsinou okolo 2000-2200 ot.
aj ked teraz ked je 50 v obci som si vsimol ze dost casto jazdim na 5 rychlostnom stupni.
je to tichsie:)
inak normalne vacsinou: rozbeh 1, hned 2, 40km/h - 3, 60km/h - 4, 80-90 km/h - 5, 6-nemam:(
co sa tyka turba hlavne nechat 1-2min ochladnut po zatazi (dlhodobo nad 2500ot) - napriklad dialnica alebo salenie....
inak tazko povedat co je bezpecne a setrne ked viac rozjazdis toho draka tak sam vycitis co je spravne, kedy radit a tak. alezi to aj na vodicovy aj na type motora a prevodovky.
Návrat hore Goto down
http://www.vwgolf-club.net/forum-f8/topic-t115.htm
baciluss
VW Junior
VW Junior
baciluss

Male
Registrácia : 05.09.2007
Počet príspevkov : 2241
Auto : VW BORA 99, 1.9TDI AGR(66kW v serii)

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 23:20

FAQ sekice motora...prave som to tam dal Wink Jo a chlapci nemylte si nase TDI s polnohospodarskymi strojmi. Kludne im nalozte. Obcas treba aj sadze vyfuknut hlavne z KATU. Hlavne nech je motor dobre zohriaty po dlhsej jazde....ja som dnes na 3 vytocil 4000ot.

Naposledy upravil baciluss dňa 26/2/2009, 23:24, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore Goto down
samo_NZ
Začiatočník
Začiatočník
samo_NZ

Male
Registrácia : 21.12.2008
Počet príspevkov : 24
Auto : Golf-IV, 1.9 TDi PD, 74kw

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 23:21

remco napísal:
ja sa to nesnazim nejako zvlast dusit pohybujem sa vacsinou okolo 2000-2200 ot.
aj ked teraz ked je 50 v obci som si vsimol ze dost casto jazdim na 5 rychlostnom stupni.
je to tichsie:)
inak normalne vacsinou: rozbeh 1, hned 2, 40km/h - 3, 60km/h - 4, 80-90 km/h - 5, 6-nemam:(
co sa tyka turba hlavne nechat 1-2min ochladnut po zatazi (dlhodobo nad 2500ot) - napriklad dialnica alebo salenie....
inak tazko povedat co je bezpecne a setrne ked viac rozjazdis toho draka tak sam vycitis co je spravne, kedy radit a tak. alezi to aj na vodicovy aj na type motora a prevodovky.

Mohol by som vediet ako ti berie pri 50 km/h piaty rychlostny stupen, neduni to velmi?
Ja na 50 pouzivam 4 a super spotreba a super ticho v aute.

Presne ako si povedal, treba to vycitit :race:
Návrat hore Goto down
boraTDI
Profík
Profík
boraTDI

Male

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 23:23

neviem ako vy ale j som zistil časom a predsa každé ráno to mám 60km do práce tak idem po diaľnici 120 na 6ke ale ked idem po meste kľudne a držím motor okolo 2200 až 2400 tak je spotreba nižšia ako pri 2000ot lebo motoru dávaš viac vzuchu ako paliva a j to lepšie ale ked to točím tak do 4000 v pohode niekedy 5ka- 180 6ka -230 a koniec motor by išiel ale prevodovka už nepustí
Návrat hore Goto down
remco
Profík
Profík
remco

Male

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 23:26

jezis ja som sa preklepol, pri tej 50 v meste davam 4 nie 5. teda niekedy 3 ale obcas davam cez mesto 4 pri tej 50 Smile
davam to preto lebo mam prec KAT a pri vyssich otackach to trochu viac pocut....
Návrat hore Goto down
remco
Profík
Profík
remco

Male

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 23:27

boraTDI napísal:
5ka- 180 6ka -230 a koniec motor by išiel ale prevodovka už nepustí

Smile no toto nieje myslim kazdeho pripad
Návrat hore Goto down
boraTDI
Profík
Profík
boraTDI

Male

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime26/2/2009, 23:28

ja na 50ke 3ka a kludne ako remco kat von a potm kukáš kde je sanitka či policajti
Návrat hore Goto down
tdk
Pretekár
Pretekár
tdk

Male
Vek : 41
Registrácia : 01.06.2008
Počet príspevkov : 506
Auto : G4 1.9TDI ALH

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime27/2/2009, 17:35

MIRECC napísal:
pecka .no schuti som sa zasmial lol!
Návrat hore Goto down
Tyouko
Vodič
Vodič
Tyouko

Male
Vek : 38
Registrácia : 12.01.2009
Počet príspevkov : 295
Auto : Golf IV TDI, ALH, Highline

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime27/2/2009, 19:42

Ja vacsinou preradujem vo vyssich prevod.stupnoch(3,4,5) tak aby mi pri preradeni otacky spadli tesne nad vrcholom najvyssieho tociveho momentu (u mna asi 2000 rpm) myslim ze TDI sa vtedy citi najlepsie a urcite neni dobre nutit ho tahat od 1500rpm a uz nie plny plyn... ale zase da sa ist mestom 50kou na 4 ze mas pianko nohu.... a ked chcem zrychlit tak podradim a frcim...
Návrat hore Goto down
Dreik
Pilot
Pilot
Dreik

Male
Registrácia : 30.08.2007
Počet príspevkov : 847
Auto : GIV 1.9 TDi PD 85Kw AJM , Audi A4 1.6

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime27/2/2009, 19:52

no jo ja tiez takych 2000 a vysie preradzujem...nedusi nerici tak akurat
Návrat hore Goto down
glaabrezzu
Autoškolák
Autoškolák
glaabrezzu

Male
Registrácia : 02.12.2008
Počet príspevkov : 102
Auto : golf vr6

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime28/2/2009, 11:01

ja jazdim do 2500 a potom preradujem.a na 50 kludne hodena 3 to jest 1800 otacok Wink
Návrat hore Goto down
tdk
Pretekár
Pretekár
tdk

Male
Registrácia : 01.06.2008
Počet príspevkov : 506
Auto : G4 1.9TDI ALH

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime28/2/2009, 20:10

ja jazdim skor ako to povedat tak "automaticky", nie zeby som vobec nesledoval otackomer, ale skratka skor podla sluchu alebo zvyku....sak viete cco myslim, podla mna je to skratka uz nieco nad cim sa clovek ani nezamysla Smile otackomer viac sledujem ked mu nakladam na knedlik :race:
Návrat hore Goto down
Matko11
Pilot
Pilot
Matko11

Male
Registrácia : 28.01.2009
Počet príspevkov : 791
Auto : VW Golf IV TDI 81 KW

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime1/3/2009, 23:24

tdk napísal:
ja jazdim skor ako to povedat tak "automaticky", nie zeby som vobec nesledoval otackomer, ale skratka skor podla sluchu alebo zvyku....sak viete cco myslim, podla mna je to skratka uz nieco nad cim sa clovek ani nezamysla Smile otackomer viac sledujem ked mu nakladam na knedlik :race:

noo presne tak... ani ja to nejako nesledujem... prosto to pocujem, alebo citim, ci ten motor vladze alebo treba podradit... to je automatika.......
Návrat hore Goto down
DUSEK_R32
Začiatočník
Začiatočník
DUSEK_R32

Male
Registrácia : 26.03.2009
Počet príspevkov : 1
Auto : GIV - individual

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime30/3/2009, 13:09

no neviem ako to píšu manuály, ale podľa mňa a jazdím na diesely už nejakú dobu, tak základ je rozlíšiť, ci je motor TDI alebo PD, podľa toho sa odvíja aj to radenie, aby si nedusil motor. Pumpa potrebuje o niečo viac otáčky, ale to je prípad tej 74kw verzie, ostatne od 82kw tam mozes kludne nahadzat rýchlosti a ked chces tlacit, od 5st mozes, to ta potiahne aj samo. No najlepsie je ako aj chalani hovoria tu, ze musis pocut motor, ako reaguje na tvoju nohu.
Návrat hore Goto down
golfmanik
Profík
Profík
golfmanik

Male
Registrácia : 27.11.2007
Počet príspevkov : 1081
Auto : VW GOLF IV ASZ TDI

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime30/3/2009, 14:08

ak chces ist na spotrebu tak jazdi na 1800 otackach, davaj kvalitny olej a men olejovy filter kazdych 13 tisic napr. a pocuvaj ten motor. ked ides vypnut motor, pockaj aspon 60 sekund kym sa vychladi turbo. PD su citlivejsie podla mna a haklivejsie, no co uz.
Návrat hore Goto down
Sponsored content

OdoslaťPredmet: Re: Čo je správna jazda s TDI?   Čo je správna jazda s TDI? Icon_minitime

Návrat hore Goto down

Čo je správna jazda s TDI?
Návrat hore 
Strana 1 z 2Choď na stránku : 1, 2  Next
 Similar topics
-

Povolenie tohoto fóra:Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
VW GOLF CLUB SLOVAKIA :: GOLF IV 1997-2003 :: Servis & Pomoc a Tuning & Styling :: Ostatné-
Prejdi na: